5 тона отпадъци срещу 5000 книги.

април 22, 2013, 21:57  

smes

Площад “Славейков” се оказа най-претъпканото място в столицата вчера. Там 10 000 софиянци извиха дълга опашка, за да разменят свои пластмасови отпадъци за книги. Така само за четири часа бяха предадени над 5 тона отпадъци срещу 5000 книги.

Гражданите можеха да избират от 35 различни заглавия – криминални романи, биографиите на художниците Леонардо да Винчи, Микеланджело, специализирана литература за градинарство, детски книжки. Нестандартната инициатива, зад която се криеше рекламиране на рециклирането и разделното събиране на отпадъци, бе организирана от ЕКОПАК, книжарница “Orange” и фондация “Кредо Бонум”.

Раздадени бяха и 1000 броя списания “8″.

Безплатен талон за хартиена или електронна книга можеше да получи всеки, който във времето от 10 до 14 ч предаде поне 1 килограм пластмаса.

Хората, предали повече от 2 килограма получаваха допълнително талонче.
“В рамките на инициативата преминаха около 10 000 души, като са събрани над 5000 тона отпадъци, които бяха извозени с наши камиони до площадката за сепариране на гара Искър”, посочи пред “Труд” Моника Роменска от “Екопак”.

“Не сме очаквали толкова голям интерес. Много хора оставиха боклуците, без да искат книгата, за да не чакат на опашката. Книгите по едно време свършиха, хората на опашката обаче предадоха отпадъците си и получиха талони за получаване на електронни книги”, заяви пред “Труд” Симеон Василев от фондация “Кредо Бонум”.
“На опашката можеше да се види всичко – от пластмасови бутилки за вода през кофички от кисело мляко и бутилки от олио. Организаторите не приемаха пластмасови играчки и туби от горива, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества”, разказа вчера пред “Труд” 19-годишният Александър.

След дългото чакане на опашката той взе талон за книгата на Джеймс Соул – “Wishpin – Тайната на успеха”. За събирането на отпадъците на площада бяха поставени жълти контейнери за разделно изхвърляне.

Огромна опашка се извиваше и пред самата книжарница “Оrange”, където хората с талончета търпеливо се редяха, за да получат избраното от тях заглавие. Организаторите са категорични, че инициативата им ще продължи и в бъдеще, като догодина ще обхване повече градове в страната.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!