3D Принтер изгражда пластмасови предмети

ноември 15, 2013, 11:34  

3d

Тримерните принтери започват да произвеждат истинско оръжие – с помощта на устройство, работещо с метални прахове, за първи път е „напечатан” истински пистолет. Скептиците се тревожат, че подобни технологии и могат да доведат до неконтролирано разпространение на огнестрелно оръжие.

 

Други експерти смятат, че напечатаният пистолет е рекламен трик на американската фирма Solid Concepts, но преди всичко 3D-принтерите ще се използват в сферата на космическите технологии.

Прототип на първия „напечатан” метален пистолет стана легендарният колт калибър 45, създаден през 1911 година от Джон Браунинг. Модел М1911 и до сега се използва от морските пехотинци и специалните поделения на САЩ. Всички детайли на пистолета, в това число и ствола му, са произведени от прахове на неръждаема стомана и никелов сплав с помощта на т.н. лазерно „спичане”. По време на тестове „напеченият” пистолет показа висока точност на стрелбата.

И възниква следният въпрос – а кой може да се заинтересува от новия начин за производство на оръжие? Ще уточним, че 3D-принтерите, способни да печатат метални изделия, представляват големи и скъпи устройства. Освен това, на законопослушните американци им е къде по-просто да си купят готово оръжие в специализирани магазини.

А и за лицата, които имат проблеми със закона, използването на 3D-принтери също не е най-доброто решение, казва военният наблюдател Александър Голц:

- За човек, решил нелегално да придобие оръжие, има други, къде по-малко екзотични и удобни начини да о направи. Например, да го купи на „черния пазар”. Това ще е и по-евтино, и по-бързо.

 Съобщението за напечатания колт е по-скоро маркетингов ход на фирмата от Тексас. На сайта си авторите предлагат за 5 дни да направят с новия принтер каквито си искате детайли на оръжия.

В същото време експертите са сигурни, че конкуренцията между традиционните производители и фирмите, работещи с 3D-принтери, с течение на времето само ще се изостря. Печатането на изделия от пластмаса и метал бързо набира обороти, преди всичко в авиационното машиностроене и електрониката, казва експертът по лазерни технологии Валерий Солдатов:

- Това е бъдещето, нов вид технологии. Можеш да направиш един екземпляр, а можеш и един милион. Няма нужда да харчиш време за проектиране на щампата, за нейното производство.

Когато габаритите на 3D-принтерите бъдат намалени, ще ги използват при овладяване на други планети, предполага Солдатов. Например, с помощта на тези устройства ще може да се печата различно оборудване за селищата на Марс.

 

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!