Цяла България събира пластмасови капачки

септември 3, 2013, 13:38  

plЦяла България от три месеца събира пластмасови капачки и ги предава за рециклиране. Идеята е тръгнала от фейсбук, а нейните почитатели са в общността Bulgaria Cap Project.

Целта е с парите от рециклираната пластмаса да се помогне на хора в неравностойно положение.

И футболният “Левски” заедно с националния клуб на привържениците дадоха рамо – събират капачки на стадион “Георги Аспарухов” и приемат вече събрани във фенмагазините в София. Координаторът Георги Монов разказа, че тъй като живее в “Обеля”, се уговаря по фейсбук кога приема събраните капачки на станцията на метрото в неговия квартал.

Софийската фирма “Мет трейдинг” ООД пък ще рециклира капачките, без да търси печалба, обеща шефът й Александър Величков.

Събраните средства ще се дават на хора, които имат нужда. Първа ще бъде подкрепена майка с болно от церебрална парализа дете от квартал “Люлин” в София. Тя вече е получила 800 лева от Българската Коледа, но й трябват още средства, за да купи за 2000 лв. специален апарат за детето си, с което ще може да го раздвижва.

След това ще търсят и други случаи с хора в неравностойно положение, на които да помогнат със събраните средства. Предстои общността Bulgaria Cap Project да си направи и банкова сметка, в която да могат да събират парите и да ги отчитат.

Така България се включва в световната инициатива World Cap Project, в която вече участват хора от 44 страни. Първи започнали в Косово, Турция, Сърбия и Македония. Там събирали капачки, като с парите от рециклирането на 250 кг купували по 1 инвалидна количка за нуждаещи се. Тъй като в България инвалидни колички се предоставят безплатно от държавата, инициаторите са решили със средствата да помагат на хора в беда.

“Защо капачки ли – ами защото капачката е малка като обем, обикновено е по-тежка, отколкото бутилката, и лесно можеш да я пъхнеш в джоба. А иначе пластмасовите отпадъци са много леки и обемни и при сегашните цени на транспорта почти никой в бизнеса с рециклиране на отпадъци не им обръща внимание. А България е зарита с отпадъци”, обяснява Александър Величков от “Мет трейдинг” ООД защо се е включил в инициативата.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!