Филтрация на замърсени пластмаси

септември 2, 2014, 14:05  

20040310_162949_nanotube_doping_oh

Филтрацията на пластмаси, замърсени с гума, силикон или еластомери представлява особено предизвикателство по отношение на стопилката и филтъра. Поради еластичната реакция на тези замърсители, качеството на филтриране вече не зависи от размера на отвора на филтъра. Замърсения участък с частици в зависимост от налягането и времето на престой на замърсителите преди да влязат във филтъра, плъзнати през отвора на филтъра и след това обикновенно остават отново. Новият ЕБФ се стопява филтър от Ettlinger Kunststoffmaschinen GmbH Германия предлага решение на това предизвикателство.

Замърсяването на нива от 0,1 до 0,5% е достатъчно за материали, които са негодни за по-нататъшно използване, смята Roderich Ettlinger, изпълнителен директор на K?nigsbrunnbased Ettlinger Kunststoffmaschinen. Когато този материал се използва повторно в леене под налягане, казва Ettlinger, замърсителите може да изплуват на повърхността и да се виждат, а също така и се отразяват негативно на здравината на материала. В резултат на заразените или нефилтрирани материали от този тип могат да бъдат използвани само за продукти с ниска стойност.

С фиксиран размер на отвора, единствената възможност е да се сведе до минимум фактора “време”, поради което на ERF стопилен филтър е снабден с въртяща се касета, която почиства филтъра от 5 до 15 пъти в минута. Всеки оборот на патрона води до пълно почистване на филтриращата повърхност и оставането на замърсителите е драстично намалено само от 4 до 12 секунди, като по този начин няма достатъчно време замърсители да полепнат на фиилтъра или на отворите на филтъра, нещо което често се среща в телени тъкани на отворите на филтъра.

ERF стопилен филтър позволява на входящите материали да бъдат с замърсителни фракции до 16%, като това е възможно благодарение на специалния дизайн на филтъра. Който се състои от въртящ се барабан от пробит филтър, който отстранява замърсителите. Барабанът чрез въртене транспортира замърсители до стъргало, което веднага ги отстранява с гребен и предвижва продукцията.

За разлика от конвенционалните филтри, които бързо се запушват и обикновено издръжат на нива на замърсяване не повече от 0,5%, дизайнът на ERF гарантира, че замърсителите нямат по-нататъшни контакти с повърхността на филтъра. Система за контрол на налягането и автоматична система за контрол на скоростта за изпълнение на гребена намаляват загубите до абсолютен минимум. И от постоянно подобряване на дизайна, ЕRF е намалил размера на филтрация на частиците от 150 μm само преди няколко години на сегашното ниво от 100 μm. ERF стопилен филтър може да се монтира към съществуващата поточна линия и се отличава с постоянната си пропускателна способност, температура и налягане на топене, с голяма продължителност на експлоатация и възможност за филтриране на по-високи нива на замърсяване както и намаляване на разходите за амортизации в пъти. Напълно затворена система със самопочистващия му дизайн също намалява и изискванията за персонала.

Основана в K?nigsbrunn през 1983 г., Ettlinger Kunststoffmaschinen в глобален мащаб е с голям опит в разработването и производството на машини за леене под налягане, за производство на пластмасови части с тегло над един килограм, както и на специални машини за преработка на пластмаси. Подобно на ERF стопилен филтър, много от машините, разработени от Ettlinger поставят нови стандарти в областта на леене под налягане. Един добър пример за това е SRM-серията от машини за леенепод ниско налягане с голям обем на изстрел до 80 литра. Въпреки че почти всяка една от машините на компанията за леене под налягане са уникално и специално разработени за нуждите на отделните клиенти, всичкимашини са сглобени от доказани модули ARD. Това дава възможност на компанията да осигури надеждни и икономични решения за една изключително широка гама от изисквания.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!