Технологии за трудни преработки

април 16, 2013, 07:06  

for

Най-малко четири нови инсталации за рециклиране са предназначени за силно замърсени или смесени пластмаси.Възстановените материали се използват за лети изделия за домашното стопанство,за изготвяне на материал от смес от дърво и пластмаса(подобно на заготовките от дървен материал-греди,дъски и др.),ж.п. траверси и пелети(брикети).Освен това две предприятия в Австрия и Обединеното Кралство превръщат полиетиленов филм от селското стопанство и смес от непочистени пластмаси в дизелово гориво.
RKO Industries в LaBelle,Флорида,САЩ има от три години рециклираща инсталация,която почиства селскостопански филм за мулчиране и маркучи за капково напояване с до 35% замърсяване с почва и растителни материали.Смята се,че това е първата инсталация в САЩ,което рециклира тези материали.Някои други предприятия в САЩ и Европа рециклират фолии от оранжерии.
Линията на RKO рециклира около 3хил.т./год. LDPE(полиетилен ниска плътност) с оборудване ,което предстои да се патентова и е разработено и произведено от Crain Associates,която притежава част от RKO.Системата е била представена през 2008г. RKO преработва рециклирания LDPE в ж.п. траверси по технология,придобита от RTI Recycle Technologies International – Oran,Юта,САЩ.
Champion Polymer Reciclyng,Winchester,Кентъки,САЩ пусна преди 2008г. инсталация за сухо рециклиране на отпадъци от употребявани килими от полипропилен(мокети).При процеса килимите се нарязват(надробяват),извършва се сухо почистване на вибрационни маси,за да се отстранят отделилите се от пластмасата замърсявания,след което материала се екструдира,филтрира и гранулира.Получения материал се използва от Infiltrator Sistems за производство на подземни септични резервоари.
Друга инсталация за рециклиране на употребявани килими от полипропилен започна работа в ново предприятие за рециклиране на Interface FLOR в La Grange,Джорджия,САЩ.Новата инсталация използва подходяща,разработена в Европа суха технология за сепариране и почистване на полипропиленови килими.
Technishe Behandlungssysteme GmbH(ТВS)-Enns,Австрия пусна в действие през 2006г. инсталация за рециклиране на пластмаси от остатъците от нарязани стари автомобили.ТВS използва технология за сепариране на основа разликата на плътностите от компанията Turbo Laminare Trenntechnik Kunststoff-Recycling AG(TLT)-Германия.По тези проблеми работят и др. преработватели,тъй като Европейския Съюз постави срок до 2012 год. за възстановяване на 95% от материалите на излезлите от употреба автомобили.

Каскадната сепарация по плътност започва със смесване на пластмасови отрадъци от остатъци от нарязани употребявани автомобили и 85 % пластмаси от употребявана електроника и апарати с флуид с плътност 1,1 гр./куб.см. в смесителна вана,за да се омокрят мленките и да се отстранят въздушните мехурчета.Този пулп(суспензия) се прехвърля с помпа във вана за разделяне по плътност(разработена от TLT),където с помощта на ротори се създава ламинарен поток като се разделя по-леката фракция(полиетилен,полипропилен,полистирол,ABS),която остава отгоре с малки примеси от метали,а по тежката фракция(полистирол,ABS,поликарбонат,PVC) потъва със значителни примеси от метали.Тежката фракция се депонира в депо.Част от леката фракция се употребява при производството на стомана в TBS.Останалата част отива в друга рециклираща инсталация,където се сепарира допълнително на смес от пориолефини(полиетилени и полипропилен),полистирол и ABS.На всеки етап мленките се отделят от течността с помощта на сита,течността се филтрира и се връща в процеса,а мленките се подсушават чрез центрофугиране.
MBA Polymers обявиха за създаване на ново съвместно предприятие с European Metal Recycling Ltd във Warrington,Обединеното Кралство за изграждане на инсталация за рециклиране на пластмаси от остатъци от нарязани употребявани автомобили,кото се прилага технология,разработена от MBA.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!