Термопластмаса на база червено цвекло и торф

май 20, 2013, 11:21  

Cherveno-cveklo-730x486

Учените от американското Министерство на земеделието и Държавния университет във Вашингтон си сътрудничат за създаването на гъбеста биоразградима термопластмаса на база червено цвекло. Идеята е да се влага в направата на кутии за храна за еднократна употреба. Учените започнали експериментите си с остатъци от цвекло. Тонове от този материал се генерират всяка година като част от процеса за извличане на захар от цвекло.
За целта са смесили пулпата с полимлечна киселина (PLA) – биоразградим полимер, който сам по себе си е на растителна основа. Според изследователския екип, термопластмасата от цвекло е ценово конкурентна с традиционни материали на петролна основа.
Във Финландия VTT Technical Research Centre проучва как най-горният слой на естествения торф може да бъде използван за термопластмаса и панели от пресовани влакна. Торфът се сочи като обещаващ материал за такива приложения, тъй като не само е в изобилие, но е и евтин, устойчив на вода, биоразградим, има висока якост при удар и издръжливост при пожар.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!