Рециклиране на пликчета и найлоново фолио

октомври 4, 2013, 06:30  

Първи завод за рециклиране на найлонови торбички ще отвори врати до края на годината в Лондон, Великобритания. Съоръжението ще рециклира както пликчета, така и опаковъчен филм.

Заводът е на стойност 10,7 милиона лири. То може да преработва използвани полиетиленови пазарски чанти и опаковъчно фолио, които обикновено се пращат на депата или се изгарят. Очаква се заводът да обработва около 20 000 тона материал всяка годин, превръщайки го в чист пластмасов гранулат, който замества новия материал за производството на нови черни чанти и торбички.

plastic-bags-waste

Разработчикът PlasRecycle посочва, че рециклирането на пликчетата и найлоновото фолио ще намали въглеродните емисии, както ще пести енергия и други ресурси. Фирмата казва, че рециклирането на един тон пластмаса спестява 1,5 тона CO2. Освен това по-леките пластмасови опаковки спестяват енергия пшри транспортирането, запазват храната по-дълго и са по-лесни за рециклиране.

Компанията е разработила специфичен процес на преработка и е привлякла финансиране от частни инвеститори. Намерението на фирмата е да събира нужния материал – торбички и фолио – от отпадъците на различни компании, търговци на дребно и общински съвети. Очаква се в завода да работят 32 души.

От местната управа виждат завода като добро решение, щото до този момент местните власти и бизнесът не са имали каквато и да е друга опция да се справят с пликчетата и фолиото, освен да го изнасят, депонират или изгарят.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!