Производство на дървесни пелети

август 25, 2016, 21:00  

Дървесните пелети се използват за гориво, за постеля на домашните любимци и за някои видове барбекю или грил. Дървените пелети се използват в някои видове готварски печки и бързо се отделя повече топлина и температурата се повишава много бързо.

Производството на пелети с търговска цел се осъществява с помощта на специализирани дробилки и преси. За собствени нужди също може да се организира производство на пелети като се използват различни отпадъци и стърготини.

Събраната суровина се нарязва или натрошава до получаване на малки парчета с големина до 2,5 см. С помощта на дробилка се смила суровината до брашно.

Получения материал се изсушава до 10 – 20 % влага. Може да се остави дървесината на слънце и така да се постигне желаната влага или да се ползва фурна.

Изсушеният материал се подава в бетонобъркачка – ползва се при производство на пелети в домашни условия. Осигурява се еднородна по размер, плътност и равномерна влажност суровина благодарение на въртящия се барабан и миксер.

Производството на пелети се осъществява с помощта на преса. Има преси за пелети с плоска и с кръгла форма. Всяка една от тези преси може да се използва за направа на гранули с еднаква плътност, влажност и размер.

Необходимо е да се отсеят гранулите, които не са получили нужната форма. Някои от пелетите се разпадат в производствения процес. Отделянето на гранулите с неправилна форма става със сито.

Следващият етап е охлаждането на гранулите до необходимата температура. Пелетите излизат от пресата влажни и горещи. Разстелете ги равномерно и ги оставете да изсъхнат и изстинат.

Така подготвените гранули се разтеглят в торби и складират за съхранение. Торбите трябва да са добре затворени и да се съхраняват на сухо място, където не могат да поемат влага.

За производството на пелети за лични нужди може да добавите към стърготината и други органични материали. Може да пробвате да добавите хартия, картон, слама, люцерна, кочани от царевица,трева и отпадъчни продукти от гората, градината и двора.

Дървените пелети за горене имат висока калоричност и това ги прави предпочитано гориво. Могат да се ползват в пелетните котли с автоматично зареждане, защото лесно се стичат.

Пепелта, която се отделя при горенето, е малко – до 0,8 %. Може да се използва за торене в градината и по този начин няма никакви отпадъци.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!