Полистирен (PS)

март 8, 2013, 11:59  

ps1Полистирен (PS)е синтетичен ароматен полимер, от мономера стирен , течен нефтохимически . Полистирол може да бъде твърда или пяна. Полистирен е ясен, твърд и чуплив с общо предназначение.Това е много евтин материал за единица тегло. Това е доста лоша бариера за пари- кислород и вода и има относително ниска точка на топене.  Полистирол е един от най-широко използваните пластмаси , мащаба на производството му е няколко милиарда килограма на година. Полистирол може да бъде естествено прозрачен , но може да бъде оцветен с оцветители. Приложения включват защитна опаковка (за опаковане -храни и калъфи за CD и DVD ), контейнери (например като “clamshells”), капаци, бутилки, подноси, чаши и за еднократна употреба прибори за хранене . 

Като термопластичен полимер, полистирен е в твърдо състояние  при стайна температура, но се разтича при нагряване над около 100 ° C . Отново става твърд при охлаждане. Поведението при иази температури се експлоатира за формоване и пресоване , тъй като  може да бъде във форми с фини детайли.

Той е много бавен  биоразграждащ се и затова е в центъра на полемиките, тъй като  често е в изобилие  в открита среда , особено по бреговете и водни пътища, и в пяна форма.

Полистирол
Идентификатори
Съкращения PS
Молекулна формула (C 8 H 8) №
Плътност 0.96-1.04
Точка на топене ~ 240 ° C [2] (разлага на по-ниски T)
Топлопроводимост 0,033 W / (m · K) (пяна, ρ 0,05 г / см 3) [1]
Коефициент на пречупване (N D) 1.6; диелектрична константа 2.6 (1 KHz – 1 GHz) [3]
Сродни съединения
Сродни съединения Стирен (мономер)
Освен където е обявено друго, данните са дадени за материали в тяхното стандартно състояние (при 25 ° C, 100 кРа)

Рециклиране

Идентификационен код  за полистирол

Като цяло, полистирен не се приема по програми за рециклиране, и не се разделя и рециклира, както е прието. В Германия, полистирен се събира, като следствие на опаковката право (Verpackungsverordnung), който изисква от производителите да поемат отговорност за рециклиране или унищожаване на всеки опаковъчен материал, които те продават.

Повечето продукти, полистирол, които в момента не се рециклират се дължи на липсата на стимул да инвестират в компактори и логистични системи, които се изискват. Поради ниската плътност на пенополистирол, не е изгодно да се събират. Въпреки това, ако отпадъчния материал преминава през първоначален процес на уплътняване, съществени промени плътност от обикновено 30 кг / м 3 до 330 кг / m 3 и става за рециклиране на стока с висока стойност за производители на рециклирани пластмасови топчета. Скрап от експандиран полистирол може да бъде лесно да се добавят от продукти като EPS изолация /листове и други материали EPS за строителни приложения. Когато не се използва, за да направи EPS- пяна , тази скрап може да бъде превърната в закачалки за дрехи, пейки, саксии за цветя, играчки, телбоди, разсади( контейнери), рамки за картини и архитектурени калъпи от рециклирана PS. 

Рециклирани EPS се използват и в много операции за леене на метали. Rastra е направена от EPS, която е съчетана с цимент, за да се използва като изолация в правенето на бетонови основи и стени. Американските производители са произвеждали изолационни  форми с приблизително 80% рециклирана EPS от 1993 г. насам.

 

Коментари

2 коментара към “Полистирен (PS)”
 1. Borislav казва:

  Добър ден,

  Търся кутии от полистирол. В какви размери предлагате и на каква цена?

  Пишете на Имейла или на телефон: 0876274460

  Благодаря.

  Поздрави Борислав

  • fagor казва:

   Здравейте!
   http://www.plastic-bg.com е информационен сайт за търговията с пластмаси.Бихме могли да Ви свържем с доставчици и фирми във Вашата област, при зададени точни критерии и Ваши изисквания за материала.Пишете ни на емайл :info@plastic-bg.com

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!