Пластмасови двигатели…!?

април 8, 2015, 10:47  

plastdНалагането на изисквания за по-ефективно изразходване на гориво доведоха до производството на по-леки автомобили.
Досега обаче е постигнато олекотяване само на каросерията и шасито, пише Gizmag, цитиран от “Фокус”.

В търсене на нови начини за намаляване на теглото екип от института “Фрауенхофер” в Германия разработва методи за производство на пластмасови части за цилиндрите на двигателите.

Върху използването на пластмаса в автомобилните двигатели се работи от 80-те години на миналия век, но създадените до момента пластмасови части, които издържат на горещината и налягането, са твърде малки и скъпи.

Изследователите от “Фрауенхофер” разработват експериментален двигател от подсилена с нишки пластмаса.

“Използвахме подсилен с нишки композитен материал, за да направим кутия за едноцилиндров експериментален двигател”, казва Ларс-Фредрик Берг, който е ръководител на проекта.

По думите му кутията тежи около 20% по-малко от алуминиевия ѝ еквивалент и има същата цена.

Използването на пластмаса не само ще намали теглото и ще доведе до по-нисък разход на гориво, изтъкват учените, автомобилите ще станат и по-малко шумни и ще излъчват по-малко топлина.

За да преодолее проблемите, произлизащи от високите температури и вибрациите, екипът е идентифицирал зоните с най-високо нагряване и е използвал метал, за да ги подсили. Пластмасовите части пък са направени от фенолна смола със стъклени нишки.

Прототипът ще бъде представен по време на Панаира в Хановер, който ще се проведе този месец. В момента учените работят върху многоцилиндров двигател.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!