Пластмаси – Леене под налягане

март 27, 2013, 08:19  

Пластмаси.Леене под налягане.Охлаждане на трудно достъпни участъци от матрицата с течен въглероден диоксид.

март 27, 2013

01ptCloseUp2

 

 

Охлаждането на дълги,тънки сърцевини(пуансони),ленти,пластини,избутвачи или др. трудно достъпни места в матриците за леене под налягане представлява значителна трудност.Понякога водата просто не може да достигне до тези места.А дори и да може,водните канали в такива ограничени(затворени)  места може да бъдат податливи на задръстване с котлен камък,а малките сечения на охлаждащите канали водят до големи загуби на налягане,което ограничава охлаждащия капацитет.

Доказано решение на този проблем,използвано от няколко години в Европа,беше въведено и тук(има се предвид САЩ) от Linde North America,Inc.,Murrai Hill,Ню Джърси,които са доставчик на индустриални газове.Метода на Linde за охлаждане на отделни участъци(от матрицата),използва течен въглероден диоксид,впръскван  чрез  контролирани импулси през фини капилярни тръбички,вградени в сърцевините на матрицата или където е необходимо допълнително охлаждане.Гъвкави капиляри от неръждаема стомана са вградени в отвори с диаметър 2 мм. или по малко,които са разпробити или ерозирани с ел. разряди в матрицата,като се оставя разширено място,наречено “стая за разширение”(еxpansion room),което е пред  края(изхода) на капиляра(виж изображението по-горе).

Течния въглероден диоксид се подава под високо налягане(60 бара),за да не се изпари преди да достигне края на тръбичката.Когато достигне края на капилярната тръбичка и “стаята за разширение”,въглеродния диоксид се разширява до смес от “сняг и газ”  при около минус 79 град. Целзии,като охлаждащия му капацитет е голям поради енергията на сублимация при прехода от твърда фаза към газ.Въглеродния диоксид поглъща топлина от матрицата и я напуска през пръстеновидния поцеп между тръбичката и канала в матрицата.

Този подход има за цел да допълни конвенционалното охлаждане с вода,като се осигури равномерна температура на матрицата,без горещи области.От течния въглероден диоксид се очаква да доведе температурата на трудно достъпните места до същите стойности,както на останалите части на матрицата.

Охлаждането на отделни части е неприложимо за съществуващите матрици.За да се захрани с течен въглероден диоксид  на контролирани импулси е необходим контролер,който задейства електромагнитни клапани към всяка от капилярите в матрицата.Контролера трябва да получи  сигнал за стартиране от машината за леене под налягане – нпр. когато матрицата се затваря.

При едно от приложенията(на този метод) известен немски производител на кутии за фарове е имал проблеми с охлаждане на трудно достъпна област(тънка лента от матрицата в центъра на гнездото на лампата),където водата не може да достигне.В резултат цикъла е бил удължен.С добавяне на охлаждане с течен въглероден диоксид в проблемната област на дву-гнездна матрица,цикъла е бил съкратен с 50% – резултат,който не е необикновен при прилагане на този метод.

По думите на Andreas Praller – менижър по приложениата в Linde AG – Германия,най-малко 20 производители в Европа активно използват този метод основно при производството на детайли за автомобилната промишленост.Съобщава се,че метода е привлякъл голямо внимание на изложението NPA 2012 в Орландо – Флорида през миналия април.Основно интереса е бил от страна на производители на медицински изделия,кутии за електронни прибори и индустриални стоки.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!