Пластмасата измества железния скрап

април 25, 2013, 05:45  

recy

Пластмасата стана по-атрактивна като отпадък от желязото в Ямбол. Масово ромите събират пластмасови бутилки и заработват от тях между 15-20 лева на ден. В града има няколко пункта за изкупуване на пластмасови отпадъци и предприятие за тяхната преработка. Част от пунктовете изнасят пластмасовата суровина за Турция и Румъния.

Събирането на пластмасови бутилки се е превърнало в печеливш законен бизнес за ромите. Те обикалят с големи чували из града, монтирани върху велосипеди, а някои от тях дори са приспособили количките си за разделно събиране на отпадъци, защото сортирани те струват повече.

“Цената е почти на цената на желязото в момента. Бялата пластмаса, която е белите бутилки, плащаме на 45 ст. килограма, а цветната е на 35 ст. Желязото даже в момента върви 39-40 ст., по-евтино от пластмасата”, заяви Желка Трънкова, собственик на пункт за изкупуване на
отпадъци.

Бизнесът със събирането на бутилки е полезен и за града, защото пластмасата не стига до сметището, а се предава на пунктовете.

“Обикалят хората и почистват, иначе като го хвърлиш няма изгниване тази пластмаса, то стои с години в земята или изхвърлено по пътищата, а пък така те минават по канавките, покрай блоковете, по селата ходят – обикалят навсякъде, събират ги и ги носят по пунктовете”, каза още Желка Трънкова.

Между 30-40 тона пресовани пластмасови бутилки изкупува месечно само един от пунктовете в Ямбол. Благодарение на полезния бизнес тонове неразградими отпадъци не остават в природата, а се преработват.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!