Отново за символите и обозначенията

юли 15, 2013, 15:44  

Абсолютно неосъзнато от повечето хора, ние сме заобиколени от различни по вид и форма пластмасови пособия. Ако се огледаме, ще забележим, че пликовете, повечето уреди за готвене и разкрасяване, дори четката ни за зъби е от пластмаса.

Всяко пластмасово изделие задължително трябва да има триъгълник с определена цифра в него – от 1 до 7. Това е символ за рециклиране и показва каква точно е използваната пластмаса и по какъв начин да се рециклира след употреба.

Ето кои са масовите видове пластмаси, използвани в ежедневието, техните основни характеристики, както и в каква степен определената пластмаса е вредна:

Рециклиране на пластмаса

Номер 1 – polyethylene terephthalate (PET или PETE). Използва се най-вече при производство на бутилки за минерална вода, газирани и безалкохолни напитки,сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна.

Номер 2 – high density polyethylene (HDPE) – Отново за бутилки, пликчета за пазаруване, торбички за фризер, бутилки за прясно мляко, тръбопроводи за напояване на селскостопанска продукция, кошчета за отпадъци, имитация на дърво, кутии за сладолед и сокове, опаковки на шампоан и почистващи препарати, за капачките на минералната вода и др.

Номер 3 – polyvinyl chloride (V или PVC) – Най-вече при производството на бутилки за съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки.

Не на пластмасата

Номер 4 – low density polyethylene (PELD или LDPE) – Представлява полиетилен с ниска плътност и е масово използван при направата на торбички за еднократна употреба, различни контейнери, диспенсери за течни сапуни, меки бутилки, опаковки на шампоани, миещи препарати и др., домакинско фолио, опаковки на козметични продукти, лабораторно оборудване и т.н.

Номер 5 – polypropylene (PP) – Най-вече за сламки, чинии за микровълнови фурни, градински пластмаси, чаши, контейнери за храна, домакински съдове, опаковки на солети, бисквити и др. сладкарски и тестени продукти, кофички за кисело мляко и плодови млекца, памперси.

Номер 6 – polystyrene (PS) – Чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, саксии, играчки, видео и аудио касети, пепелници, вентилационни тръб, кутийки за CD/DVD, имитации на стъклени чаши, видео и аудио касети, и др.

6.1. – polystyrene (PS-Е) – Подвид, от който се произвеждат пенообразни чаши за топли напитки, контейнери за топла храна, защита от счупване на фини елементи.

Пластмасови играчки

Номер 7 – други (OTHER или О) – Този вид пластмаси се използва за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди.

Номер 9 или ABS – Най-вече при производство на монитори, кутии за телевизори, кафемашини, мобилни телефони, повечето компютърни компоненти.

Съществуват и редица други видове, използвани при производството на по-специфични изделия.

От изброените тези, които задължително трябва да се избягват, са с номера 3(PVC), 6(PS) и 7(PC). Омекотителите, които се съдържат в тях, са наречени ”пталати” и влияят върху хормоналния баланс на човек. По време на производството на тези опаковки се отделя диоксин, който е мощен канцероген и в допълнение причинява хормонални аномалии.

Най-опасен е може би номер 6 – полистирен. У нас обаче дори известни марки кисели млека се дистрибутират в пластмасови кофички от този материал. Повечето детски играчки пък са изработени от PVC пластмаси, което ги прави потенциално опасни за децата.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!