Норвегия внася 800 хил.тона отпадъци на година

май 13, 2013, 12:23  

Миналата година Норвегия е била принудена да внесе 800 000 тона отпадъци

Всеки голям град има проблем с боклука. Въпросът е, че обикновено се касае за прекалено много отпадъци, които милионите му жители произвеждат и невъзможността на градската управа да се справи с това. Норвежката столица Осло обаче има друг проблем, пише сп. “Обекти”, позовавайки се на PopSci.

Най-големият град в Скандинавската страна практикува разделно събиране на отпадъците (хранителни отпадъци, пластмаси и стъкло), които се отделят в различни цветни торбички, раздавани безплатно. Заводите за обработка на отпадъците разполагат с оптични сензори, които различават цвета на торбичките и след това ги изгарят, за да произведат енергия. Едва 4 процента от боклуците в Норвегия отиват в нормалните сметища.

Когато обаче тази система функционира безгрешно, също се получава проблем – страната няма достатъчно боклук. Миналата година Норвегия е била принудена да внесе 800 000 тона отпадъци, за да поддържа работата на заводите и да се справи с нуждата от преработена енергия. Към момента Скандинавските страни общо произвеждат 150 милиона тона отпадъци годишно, докато заводите им имат капацитета да обработват 700 милиона тона. Специално в столицата повече от половината училища се отопляват чрез изгорени отпадъци. Някои активисти пък се притесняват, че повишеното търсене на боклук може да накара хората да произвеждат повече отпадъци.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!