Нов биоматериал замества пластмасата

февруари 26, 2013, 15:10  

Изглежда като пластмаса, има качествата на пластмаса и… наистина е пластмаса. Само че е нов биоматериал. В състава му влизат остатъци от текстилното производство, биосмола, добавки и ензими. Поставена в пещ при 60 градуса по Целзий, тази смес се превръща в достоен заместител на пластмасата. Не е злато, получено от слама, но е почти толкова ценно.

“Това е един устойчив, напълно органичен продукт”, обяснява Андреа Ферари, координатор на научния проект.

Европейските учени, които го разработват, с основание вярват, че са открили
формулата-решение на проблема с натрупването на пластмасови отпадъци. Новият материал може да заеме големи ниши от производството: на автомобилно оборудване, на строителни панели,вътрешно обзавеждане, строителство и дори на музикални инструменти.

“Говорим за материали, създадени от продукти като памук, лен или коноп и смоли на базата на остатъци от захарна тръстика или зърно, които не се използват като храни”, добавя Ферари.

Здравината и еластичността на естествената пластмаса са в период на постоянно
тестване. Засега те се доближават до тези на изкуствения композит. Но има какво още да се желае.

“Изследванията продължават, като целта е да се подобри качеството на естествения материал. До една година ще имаме продукт с най-високо качество”, казва португалският учен Патрик Мурта.

Терминът “качество” обичайно повлича след себе си и високите цени. Но в случая
очакванията са за напълно поносима стойност на новия материал.

“Той няма да е толкова скъп. Естественият композит ще струва с 20 до 25 процента повече от използваната в момента пластмаса. Това ще покачи крайната цена на материала с 30 до 40 евроцента за килограм от естествения материал”, пояснява Мурта.

Но и ще спести много последващи разходи: за транспорт, трупане по сметища или
рециклиране на отпадъчните съставки. Икономическият ефект не е единствен. Естествената пластмаса е инвестиция и в здравето на хората и в грижите за околната
среда. Пазарната поява на новия биоматериал се очаква през следващите три до четири години.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!