Нова технология за сортиране на пластмаса

септември 2, 2014, 12:44  

plastic-scrap

Германски учени са изобретили технология за сортиране на отпадъци с лазер. Пластмасовите изделия имат свойството да флуоресцират. При облъчване със светлинни импулси, те светят за определен период от време, пише Ingenieur.de. Тези периоди са като “пръстови отпечатъци”, казва Хайнц Лангхалс от Факултета по химия на Университета “Лудвиг Максимилианс” в Мюнхен. Научният му екип е разработил метод, при който предмети от пластмаса за кратко се облъчват със светлина. След това сензори измерват колко дълго и интензивно материалите са флуоресцирали. “При този метод грешките са почти напълно изключени, тъй като времевата константа е една и съща, както е при радиоактивното разпадане”, обяснява Лангхалс.
Предимството на новия метод в сравнение с досега използваните технологии е прецизността на сортирането, която се постига. Наличието дори на 5 процента примеси намалява качеството на материалите, произведени при рециклиране, тъй като полимерите не могат да се смесват, отбелязват учените. Изобретението ще направи възможно от пластмасови бутилки, например, да се изолира материал с качества на първична суровина.
Германските изследователи виждат в метода голяма стъпка напред към опазването на околната среда и ресурсите. “Разрешването на проблема с рециклирането на боклука е възможно само по химически път. Нашият метод може да допринесе за опазването на природата, тъй като ще направи възможно автоматизираното сортиране”, подчертава Лангхалс. Максималната продуктивност, която може да се постигне с измерване на флуорисценцията на поточна линия в завод за преработка на отпадъци е разпознаване и сортиране на 1.5 тона пластмаса на час.

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!