Как да отпушим каналите и санитарните възли

май 4, 2014, 12:05  

 Един от най-неприятните и често срещан проблем при канализацията е запушването на каналите и сифоните на санитарните възли.

Ако запушването е сериозно, то без стоманизиран тел за отпушване на канали не може да се извърши почистването. Това обикновено приспособление го има в арсенала на всеки водопроводчик, но се оказа, че е добре да присъства и като част от набора домашни инструменти.

Тъй като отпадъчните води съдържат огромни количества мръсотии, бактерии, микроби, микроорганизми, опасни за здравето, то канализационната система трябва много бързо да ги изведе извън жилището. При запушването скоростта на движение на водата значително намалява и тя бавно се изтича през сифоните на мивката, банята, тоалетната, а после спира да се изтича. Още по-неприятен е случая, когато запушването е в по-горните етажи и всичко това се събира в ниските етажи.

Причина за това може да бъде липсата на профилактика за отпушване на каналите и почистването на тръбите, през което време наслагванията непрекъснато се увеличават.

Друга причина за запушването е нарушаване правилата за ползване на канализацията. Има хора, които изхвърлят в канализацията отпадъци от храна, боклук и други отпадъци – това довежда до „фонтани” в тоалетните на по-ниските етажи.

До използването на стоманизирания тел за отпушване на каналите се преминава когато вече сме опитали с ръчна вакуум помпа. Ако замърсяването не е много, то след няколко движения с помпата ще се почисти отвора. Голямото запушване по този начин не може да се отстрани.

За отпушване на каналите задължително ще ни трябва стоманизирана тел. За да се получи добър ефект при чистенето с тел, е необходимо в единия край тела да е снабден с кукичка или просто да е извит. След почистването и измиването с гореща вода на почистеия отвор, е необходимо да се провери гумено уплатнение между капака и корпуса.

Сифонът в банята често се запушва от попадналите в него парченца сапун, косми, парчета от гъби. За почистването е добре да се използва стоманизирания тел с извивка, за да може да се захванат замърсителите и да се изкарат на повърхността.

За отпушването на тоалетната да се ползва тел с дължина 1.5 м и диаметър 5-6 мм с удебеление в края. Телът се вкарва в сифона, после, предържайки го с една ръка започва да се върти в едно направление, като постенно се вмъква навътре.

Следва да отбележим, че ползването на метални съоръжения за отпушване на каналите е възможно при металните и чугунени тръби, а за пластмасовите са забранени.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!