Как да избера матрица за лаптоп?

октомври 16, 2015, 20:24  

matrica-za-laptopКакво е матрица за лаптоп?

Не, не се намираме във филма „Матрицата“ и вие не сте Нео. Тук става на въпрос просто за екрана на вашия лаптоп. Независимо дали се използва думата екран, дисплей или матрица, винаги се говори за едно и също нещо. Това може би е най-сменяната част при лаптопите, защото е много уязвима, подмяната не търпи компромис.

Много важна подробност е, че всяка една матрица има свой собствени характеристики – няма универсални модели. Освен точната матрица, вие се нуждаете и от човек, който да я подмени, защото това не е лек процес. При неправилна методика на работата, може да се стигне до допълнителни щети и разходи. Важно е да се отбележи и, че е непрепоръчително да се използват втора употреба матрици. Това си е консуматив, на който трябва да се обърне внимание.

За какво може да ми е матрица за лаптоп?

На първо място, ако изпуснете вашия лаптоп, много вероятно неговият екран ще бъде счупен. Поради естеството на материалите, които се използват. И една малка пукнатина може да провали работата на целия дисплей. Друг възможен вариант е да се появи някаква друга повреда, свързана изцяло с функционирането на екрана. Какъвто и да е случаят, трябва да знаете, че матриците се подменят, няма място за ремонт и експерименти.

Как да избера матрица за лаптоп?

Не става на въпрос за избор, а за вашите нужди. На първо място може да имате два варианта – оригинален екран от производителя или небрандиран такъв. Много зависи колко стар е моделът на вашата машина, колко популярна е и така нататък. Марковите компоненти са за предпочитане, но не е фатално и, ако екранът не е директно от производителя.

След като решите към кой асортимент ще се насочите, трябва да разберете с какви характеристики е вашият сегашен екран. Това може да стане чрез някоя от книжките към лаптопа, връзка с производителя или просто консултация с фирмата, която ще извърши ремонта. Избира се матрица за лаптоп на база резолюцията, дали ще е матова или гланцова, каква подсветка се ползва, какъв е куплунгът за свързване и други подобни технически неща.

Мога ли да извърша ремонтът сам/а?

На първо място, не трябва да ви притеснява това, че ремонтът може да е много скъп. Често става на въпрос за няколко десетки лева, макар и всеки случай да е до себе си. Освен това, смяната не е никак лесна. Може да се стигне до счупване на части от корпуса, повреда на новия екран и така нататък. Подмяната се извършва от специалисти, в точно определена за това среда.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!